Wet- en regelgeving (Thailand)

Thailand Property / Wet & Regelgeving

In eerste instantie lijkt het zo dat de wet en Regelgeving in Thailand, m.b.t. eigendomsrecht etc. zeer ingewikkeld.
Echter dit is in feite absoluut niet waar. De wet is heel makkelijk te begrijpen, als u maar de juiste informatie verstrekt krijgt.

WE ZULLEN BEGINNEN ALLE FABELS OVER LANDEIGENDOM EN ONROEREND GOED IN THAILAND TE VERDUIDELIJKEN, IN CONCRETE FEITEN.
Vraag: Buitenlanders kunnen geen onroerend goed of land bezitten in Thailand. Antwoord: Een fabel bedacht of verzonnen door onzekere buitenlanders, om redenen die ze zelf het beste zullen weten, echter absoluut niet onderbouwd.

Vraag: Ik heb besloten om een Huis of Condo te leasen, maar dit kan maar voor 20 jaar. Antwoord: Wederom niet waar, een normale Lease wordt voor 30 jaar geheel legaal geregistreerd bij de Landoffice.

Vraag: Je kunt alleen onroerend goed dan wel land kopen op naam van je Thaise vriendin, dan wel op een ander persoon zijn of haar naam met de Thaise nationaliteit. Antwoord: Absoluut niet waar. Goed, het is wel de makkelijkste manier, maar u moet er wel voor 100% van overtuigd zijn dat deze bewuste Thai echt te vertrouwen is, anders kan het erg vervelend aflopen. Vraag: Als ik een bedrijf opzet in Thailand waarvan er voor 51% Thaise aandeelhouders zijn, moet ik ze dan ook ieder jaar dividend betalen. Antwoord: Wederom niet waar. Wat u in essentie het beste kunt doen is een bedrijf zo laten draaien zodat het geen winst maar ook geen verlies draait, iedere goede accountant regelt dit voor u, voor prijzen waar ze in Nederland nog geen eens de telefoon zouden opnemen, dus dan betaalt u ook geen dividend. Nog meer specifieke vragen m.b.t. dit punt, neem contact met ons op en wij zullen u direct beantwoorden.

De informatie die nu volgt legt nog iets beter uit hoe de onroerend goed regels in Thailand werken. In feite zijn er twee manieren om eigenaar te worden van onroerend goed dan wel land, deze zijn beide 100% legaal en verzekeren u dat al uw belangen beschermd zijn.

THAI LIMITED COMPANY
Dit is de meest gebruikte constructie om onroerend goed dan wel land aan te kopen in Thailand, de Ltd. is geen individueel, wat al uw overige prive eigendommen beschermt net als een Nederlandse BV. De Freehold titel behoort toe aan de Ltd.. U bent de hoofdeigenaar van deze Ltd. en u bent dus ook automatisch de enige persoon die recht heeft op het doen van transacties, zonder u kan de Ltd. niets ondernemen.

Een ander voordeel is dat u uw bezitting weer verkoopt, dus gewoon uw aandelen verkoopt, u dient alleen uw aandelenbezit te laten veranderen op- naam van de koper. Dit heeft twee voordelen, ten eerste betaald u geen transfer belasting over deze transactie en ten tweede hoeft het e.e.a. niet te laten registreren bij de Landoffice. U moet zich wel realiseren dat u in dit geval uw Ltd. verkoopt daar u geen aandelen bezit.

CONDOMINIUM
Het kopen van een condominium is de simpelste manier om onroerend goed te verkrijgen in Thailand, de meeste condominiums zijn zeer luxueus gebouwd en beschikken over tal van faciliteiten om het de bewoners zo aangenaam mogelijk te maken. De meeste condominiums beschikken over een eigen zwembad, sauna, fitnesscentrum en een restaurant. Condo eigendom is het meest straight to the point, u koopt het eenvoudig weg op uw eigen naam, u dient het geld wat u moet betalen voor de Condo wel vanaf een buitenlandse rekening te voldoen. Verder dient er binnen een condo complex niet meer dan 49% aan buitenlanders te wonen, maar de verkoper zorgt er natuurkijk voor dat dit allemaal klopt.

DOCUMENTEN
Alle boven genoemde informatie is niet bedoeld om u af te schrikken van een aankoop in Thailand, maar juist het tegenovergestelde, het zijn allemaal ware feiten. Wij van Hua Hin Land & House Consultancy Co., Ltd. zijn er om u een zo goed en gunstig mogelijke constructie te doen bedenken alvorens u tot aankoop overgaat, we helpen u stap bij stap als persoonlijke service tot de aankoop geheel is afgerond.
Natuurlijk dient u over geldige papieren en documenten te beschikken om tot aankoop over te gaan, maar dit geldt overal in de wereld. Hieronder nog wat punten die voor u van belang kunnen zijn bij een potentiele aankoop.

TITLE DEEDS (titel documenten)
Een Title deed is de enige manier om te bewijzen dat u daadwerkelijk eigenaar bent van onroerend goed of land of een condo. Title deeds worden in Thailand alleen afgegeven voor gebieden die getaxeerd en opgemeten zijn. Chanotte Ti Din is een Land title voor land dat nauwkeurig en correct is opgemeten. Als u een Chanotte Ti Din verkrijgt dan geeft dit u onbetwist eigendom over het land. Slechts 15% van verhandelbaar land in Thailand heeft deze titel. De meeste titels in het land zijn Nor Sor Sam of Nor Sam Kor. Dit zijn titels die minder sterk zijn dan de Chanotte echter ze zijn wel verhandelbaar.
Als u een van de volgende 3 Title deeds krijgt aangeboden, geloof ons, ze zijn het papier waar ze opvermeld staan nog niet waard.
Het Sor Bor Kor is een Title deed, gemeten en wel als een Chanotte, maar de grote maar is dat ze niet kunnen worden verhandeld, hier heeft u dus niets aan. Speciale aandacht dient nog te worden gegeven aan de Sor Kor Nung, de Tor Bor Tor Hoc en de Tor Bor Tor Ha. Hierop mag niet gebouwd worden en ze kunnen niet verhandeld worden en ze zijn slechts bij een district office geregistreerd met geen enkel recht en meestal illegaal bewoont door illegale dorpelingen.

BELASTINGEN
De belastingen in Thailand zijn niet te vergelijken met het Nederlands belastingsysteem. Landbelasting en gebruikersbelasting dient wel te worden geclaimd door de overheid, maar bijvoorbeeld de Landbelasting is zo minimaal dat het district dat dit moet innen meestal geen eens zin hebben om het te doen en als ze toch doen dan duurt het vak nog jaren voordat het bedrag is berekend. De gebruikers belasting staat in verhouding tot het aantal gebouwen en wordt geind door de District office en het is afhankelijk van of het gebruik voor prive dan wel commerciele doeleinden dient.
Op alle verkoop transacties in Thailand geldt een heffing van 0,5% over het opgegeven bedrag, overdrachtsbelasting is 0,001%, zakenbelasting 0,11%, dit alleen als het gene dat u verhandelt minder dan 5 jaar in uw bezit is en inkomstenbelasting. Er is geen vermogens belasting in Thailand in tegenstelling tot de meeste andere landen, Inkomstenbelasting op onroerend goed ligt tussen de 1 en 3%.

Er is een recente wetsverandering, je kunt nu als buitenlander geheel alleen op een Ltd. staan, dit geldt alleen voor mensen die hele grote bedragen (50.000.000,- ) willen investeren en ze dienen een toestemmings brief te hebben die ze pas krijgen na onderzoek door de BOI (Board of investors) en als is gebleken dat dit geld echt ten gunste komt van de Thaise economie.

Dit is dus niet bedoeld voor mensen die een huis of een normaal Landplot willen kopen, maar voor echte grote investeerders.


1 talang wah = 4 m2

100 talang wah = 400 m2

400 talang wah = 1 Rai = 1600 m2